A VERY WARM WELCOME TO EVERYBODY WHO IS DROP BY

http://usahacarahalal.blogspot.com/

NUFFNANG

Monday 28 March 2011

tart telur simple but delicious

KONGSI RESIPI

Korang mesti penah makan tart telur kn? thu x mcm mn resipi tart ni. Tengok macam susah. Tapi pecaya la. senang jgk. x jd chef pn bole bt tau kat sini aku bukan nk ngajar korang msk tapi nk kongsi ape yang aku dapat. SO..ni la resipii nyer..


PASTRY
Ok..today i will share with you all the best homemade pie curt yg i have learned for quite sometimes. Memang senang sangat.

BAHAN
1. 150g Butter
2.Air sejuk (3-4 sudu)
3.200g self raising flour
4.Garam (opptional)


CARA-CARA
1. Firstly, mix butter with flour by using fork atau tngn pn boleh. after that..when it becomes like bread crumb, boleh msukkan tiga hingga 4 sudu air sejuk. gaul sampai jadi doh yang lembut and x stick to hand.
2. Lepas dah jadi doh, boleh lah canai dgn roller pastikan doh dalam keadaan sejuk. taburkan sedikit gandum pada doh dan roller so it doesn't stick to hand. 
3. Canaikan doh mengikut saiz bekas dan letak kan doh yang dicanai sebagai base tart. 
4. Then, siap la doh yang sudah boleh di isikan filling nyer. 
5.Setelah isi filling, msk dalam 40-45 mnt, bergantung kpd filling.


FILLING

There are many types of filling that we can create to our pie. kastad filling, inti daging, telur, epal. ia bergantung kepada diri sendiri. kalo rasa nk mkn pie epal letak la filling epal. Now i want to share filling kastad telur.

BAHAN
1. 4 Biji telur
2.1 cwn susu cair
3.1 cwm air 
4.1 sudu tepung kastad
5. Perasa vanila 
6.5 Sudu gula

 CARA-CARA
1. Panaskan susu cair,gula, air dan perasa vanila. Masukkn tepung kastad. masak sampai la pekat sedikit. Tutup api Biarkan sebentar. Sehingga campuran suam.
2.Pecahkan telur satu persatu ke dalam susu suam tadi. Pastikan campuaran dikacau sampai sebati. 
3. Siap la..boleh isikan dalam pie crust td. 
 

Ha..this is the picture of my egg pie. I baked it myself..Should be proud to myself. Have to admit, not easy for the first time. Then after second try..its easier. practice makes perfect..everyone should try to bake it. So fun. Especially when u first taste it. 


SELAMAT MENCUBA AND ENJOY COOKING

No comments:

Post a Comment