A VERY WARM WELCOME TO EVERYBODY WHO IS DROP BY

http://usahacarahalal.blogspot.com/

NUFFNANG

Sunday 3 April 2011

RESIPI LAGI..BASIC RESIPI OF CREAM PUFF

Sape yang suke masak mmg ssuai lah lawat blog aku ni. Kali ni aku nk kongsi cara nak msk krim puff. Penah makan x? ala..kuih yang kiut2 tu..sedap makan satu nk lg satu..Resipi ni quite simple tp ketangkasan dalam memasak tu d perlukan.


Ni gambar aku cedok dalam tenet..nmpk sdp kn..mmg la sdp sbb expert yg buatkn..rasa x tau lg sedap x. tp mmg sure sodap nihh..hehe. First gambar ada coklat and yg second just whipping cream.



Ni la resipi untuk buat puff nyer..

BAHAN-BAHAN (10-15 BIJI CREAM PUFF)

1. 100ml air
2. 45g, unsalted butter- suhu bilik
3.60gm tepung gandum
4.2 biji telur saiz sederhana

1. Sebelum agenda memasak diteruskan, first skli kn panaskan oven dlu. then alaskan dulang untuk membakar puff nnti dengan aluminium foil dan sapu sedikit minyak ke atasnya supaya puff x melekat bila msk nnti.

2. Ok, lepas tu..ayakkan tepung dalam satu bekas. Then pukul telur dalam bekas yang lain. Biarkan dulu kedua bahan tadi.

3. Seterusnya, dalam bekas yang lain, masukkan air dan butter, panaskan campuran bahan tersebut ke atas api yang sederhana. setelah agak2 suam, bolehlah kuatkan api dan masak sehingga mendidih. bila dh mendidih, ttpkan api.

Ok, this is the important step. skill yg baik amat diperlukan. Sbb bnda ni kn buat dgn cepat dan tangkas.

4. Masukkan tapung yang di anyak tadi ke dalam campuran air dan butter td. Masuk dan terus kacau. Kacau3...dengan cepat supaya campuran sebati.

5. Setelah itu, panaskan aduanan itu semula dangAn api yang sederhana. Masak sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian boleh la padamkan api. Masukkan telur dan kacau dengan cepat supaya x jdi scrambled egg plak dlm adunan tu.

6. Siapla...after tht boleh msukkan dalam piping bag. Tekan piping bag sehingga terbentukla puff pada dulang pembakar tu. spray kan puff tu dgn air. dan bolehlah bakar puff tu dalam oven suhu 200darjah celcius selama 15 min dan turunkan ke suhu 180 darjah celcius bkr selama 25 min lg.

Masak la...puff tu, then boleh la nk letak krim pape pun sebagai inti. Inti kastad pun boleh...whipping cream, coklat, even ice cream pn boleh. Anda boleh variasikan cream puff anda, mngikut kreativiti. Sngt sesuai for dessert Nyam3.

Sape yg nk buat bnyak, double or tripplekn la resipi ni ek...




Ok..ni yg suprise nyer..aku revealed aku punye krim puff, agak malu jgk la nk tnjuk. tp xpe..sbb nk kongsi kan. Rasanye mmg sodap, but in term of appearance, it was failed. Tp its worth it if we try kn..nnti try bt lg mesti menjadi..practice makes perfect. Next time buat, i nak tambah ckit decoration so that it looks nice. Baru la puas hati kn?




ENJOY AND HAPPY COOKING EVERYONE...:-)

No comments:

Post a Comment